Tätä kirjoittaessa pyörittelen samalla painotettua hulavannetta, kun pitää optimoida kaikki ajankäyttö. Sallinette siis muutamat kirjoitusvirheet.
Tämänkertaisella postauksella halusin lähteä pohtimaan toimintakyvyn osa-alueista, psyykkinen, fyysinen, sosiaalinen ja eettinen, yhtä niistä tärkeintä, eli fyysistä osa-aluetta. Muita osa-alueita olemmekin jo kiitettävästi käsitelleet. Tarkoituksenani ei ole antaa mitään treenivinkkejä, olen itsekin kuntoilussa vain harrastelijatasolla.
Miksi fyysinen toimintakyky on niin tärkeä? Mielestäni fyysinen puoli on se, jonka päälle loput osa-alueet rakentuvat. Tästä on osin tutkittua tietoakin, ainakin stressinsietokyvyn osalta. Mitä parempi fyysinen toimintakyky, hapenottokyky ja lihaskunto, on ollut, sitä paremmin henkilö on sietänyt stressiä. Stressitila nostaakin ihmisellä sykettä, ja pitkään jatkuvana se altistaa sairastumaan helpommin, ihan perusflunssasta lähtien.
Tästä muodostuu mielestäni eräänlainen dominoefekti; kun fyysinen puoli on kunnossa, psyykkinen puoli kestää paremmin kolhuja. Psyykkinen puoli jos ei ole kunnossa, voiko silloin eettinen ja sosiaalinen puolikaan olla? Kun väsymme fyysisesti tai henkisesti, kuinka hyvin toimimme etiikkamme, arvojemme mukaan?
Urheilua tulisikin harrastaa päivittäin, mieluiten vähintään puoli tuntia. Psyykkeen ja fyysisen puolen yhteyden huomasin itse, kun en tätä ohjetta ollut noudattanut. Minulle alkoi kertymään paljon liikakiloja vyötärölle, juoksukuntoni suunta oli alaspäin. Olin päivä päivältä väsyneempi niin henkisesti kuin fyysisestikin. En jaksanut enää kiinnittää huomiota itselleni tärkeisiin arvoihin, kuten jatkuvaan itsensä kehittämiseen. Päivät olivat selviytymistä toisistaan.
Elämäntilanteet muuttuvat, mutta on pitkälti omien valintojen tekemisestä kiinni, miten syö ja miten liikkuu. Keskellä ruuhkavuosia sixpackin ylläpito on haastavaa, mutta se ei tarkoita että pitäisi antaa tilanteen mennä toiseen ääripäähän. Liikkumisen tarkoituksena ei pitäisikään olla oman peilikuvan tyydyttäminen, vaan oman psyykkeen kohottaminen. Kun pitää huolen kunnostaan, alkaa huomaamaan, miten paljon enemmän energiaa päivän haasteisiin on käytössä. Elämä ei ole enää pelkkää selviytymistä.
Tehtävä: urheile päivittäin puoli tuntia. Juokse, kävele, tee kyykkyjä vauva sylissä. Mitä tahansa, kunhan syke nousee ja kunto paranee. Muista että kunto koostuu niin hapenottokyvystä kuin lihaskunnostakin.